Cele mai ciudate cladiri din Lume

duminică, 19 iulie 2009

De Gaudi si a sa "Sagrada Familia" am auzit cu totii, dar cu siguranta talentul sau si geniul in domeniul arhitecturii nu este singular. Multi au incercat sa depaseasca granitele acestei "arte" prin desavarsirea unor opere ce si-au pastrat functionalitatea de-a lungul vremii. Astfel de artisti trebuie cunoscuti si laudati, asa ca uitati-va si minunati-va!


"Cladirea Ripley", Statele Unite ale Americii
A fost numita astfel dupa fondatorul seriei de ziare "Ripley`s Believe it or not!" in care erau prezentate tot felul de lucruri bizare, dar adevarate. Cladirea a fost construita pentru a reflecta cutremurul devastator din 1812 care a masurat opt grade pe scara Richter.


"Casa care danseaza", Praga
Inaugurata in 1996 si construita in numai doi ani, casa a fost proiectata de arhitectul ceh, Vlado Milunic, si de cel canadian, Frank Gehry. Designul neconventional al acesteia a iscat multe controverse in randul publicului si al autoritatilor orasului. Cladirea a fost inspirata de dansul lui Fred Astaire cu Ginger Rogers si se numea initial "Fred si Ginger", ca tribut adus celor doi artisti.


"Casa... fara nume"
Casa inclinata la 135 de grade este mai putin cunoscuta si nu are un nume oficial. Singura informatie disponibila despre aceasta constructie bizara este ca a fost construita in Japonia si ca in prezent este locuita... de oameni.


"Cladirea Robot", Thailanda
Aici este sediul Bancii Asiei din Bangkok, Thailanda. Cladirea a fost proiectata la jumatatea anilor "80 de catre doctorul in arhitectura, Sumet Jumsai. Directorul bancii i-a solicitat acestuia sa construiasca o cladire cu un design modern care sa reflecte o noua era in care serviciul bancar computerizat va avea intaietate.


"Catedrala din Ronchamp", Franta
A fost construita de faimosul si controversatul arhitect elvetian Le Corbusier. Catedrala initiala a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar Le Corbusier a acceptat s-o reconstruiasca cu conditia libertatii de exprimare artistica. Dupa cum sugereaza si numele, catedrala poate fi gasita in Ronchamp, Franta.


"Casa Astra", Germania
Amplasata in Hamburg, cladirea era, de fapt, o fabrica de bere, a carei etaje puteau fi miscate in sus si jos de-a lungul centrului acesteia. Din pacate, aceasta minunata constructie a fost distrusa cand o companie de racoritoare a cumparat-o. Pe acel loc se afla astazi o parcaremare pentru angajatii corporatiei.


"Centrul Pompidou", Franta
A fost proiectat de arhitectii Renzo Piano, Richard Rogers si Sue Rogers. Amplasata in Paris, cladirea a fost numita dupa presedintele Frantei din acea vreme, George Pompidou. Constructia include o biblioteca, Muzeul National de Arta Moderna si Centrul pentru Muzica si Cercetare Acustica.


"Wonderworks", Statele Unite ale Americii
Este o cladire cu totul neobisnuita fiind... cu susul in jos. Este folosita ca parc de distractii in Florida si are peste 100 de jocuriinteractive.


"Casa Stramba", Polonia
A fost proiectata de Szotyscy Zaleski si construita in 2004 in zona rezidentiala din Sopot, langa un mare centru comercial. Fara indoiala aceasta cladire este cea mai fotografiata din intreaga tara.


"Hundertwasser", Austria
Numele caselor este dat chiar de arhitectul genial care le-a proiectat. Acesta a realizat mai multe cladiri rezidentiale, dar si comerciale, iar toate ii poarta numele. "Casa Hundertwasser" din Viena a fost construita initial ca adapost pentru cei fara locuinta. In prezent, cladirea are dublu rol: de muzeu si rezidential.

0 comentarii:

www.mathusallem.com

"