Muzica | Trance

luni, 29 iunie 2009

Muzică Trance

Trance este un stil al muzicii electronice, având la bază stilul techno, apărut în vestul Europei la începutul anilor 1990, caracterizat printr-o linie melodică densă şi intens stratificată.

Trance este un stil muzical relativ recent. Rădăcinile sale ca stil al genului electronic se găsesc în cadrul muzicii techno, când la începutul anilor 1990 în cluburile din vestul Europei îşi făcea apariţia un nou stil muzical, stilul trance. Caracterizat printr-un ritm profund, o construcţie puternic stratificată şi printr-un beat uşor care este întrerupt uneori pentru a atrage atenţia asupra unei inserţii vocale, trance-ul creează o ceea ce unii numesc “uplift”, o senzaţie deosebită de oricare alta pe care o poate insufla un gen muzical, întrecută probabil în intensitate doar de ritmurile clasice de tobe şi vocalizele corale.

Muzica trance o evoluat în mai multe substiluri. Acestea converg uneori din sinteza trance cu alte stiluri muzicale precum progresive sau house. Astfel cele mai comune variaţii de trance pe lângă trance-ul pur, mereu inovator dar din păcate supus prea mult influenţelor comerciale, în familia trance se află: progressive trance (caracterizat printr-o dezvoltare treptată şi lentă a liniei melodice); vocal trance (substil puternic rimat în care statul vocal este dominant); hard trace (un trance-house mix latura house venind, în principal, cu reprizele acute de beat şi accentul de bass); psy-trance (se individualizează prin bătăi de bass acute şi frecvente pe întreaga durată a firului melodic; provine de la psychedelic, care are temelii mult mai vechi decât trance-ul în sine, şi care este considerat adesea sinonim cu stilul goa-trance (trance-dance), caracterizat, mai ales, prin ritmuri de origine indiană); şi trance ambiental( cu o linie melodică uşoară, fără accente evidente de bass).Trebuie aici menţionat stilul dream care este un fel de copil al trance-ului fără a fi un stil trance în sine, dar poate fi caracterizat ca un trance purificat şi rarefiat, de toate influenţele şi în special de substratul techno care reprezintă baza liniei trance.

Trance-ul ca stil muzical s-a potenţiat pe teritoriul Europei, dar a pătruns într-o mai mică măsură şi pe teritoriul Americii de Nord. În America au apărut primele ritmuri techno, dar cu toate acestea, aici muzica trance a fost primită cu reticenţă, un singur factor stimulând răspândirea în această zonă – pirateria prin intermediul Internetului. În Europa de-a lungul timpului, Germania a fost şi este centrul trance.

Cei 15 ani nu au fost suficienţi ca trance-ul să primească o definiţie clară. Trance-ul continuă să fie asociat, cu consumul de droguri. Factori precum asocierea nefastă între numele stilului şi starea de euforie indusă de droguri, faptul că trance-ul se ascultă în unele cluburi, unde puţini au cultură muzicală, dar mulţi au un apetit deosebit pentru alcool şi uneori pentru narcotice şi mai ales indiferenţa cu care unii continuă să trateze acest stil au condus la asocierea dintre trance şi droguri.}

0 comentarii:

www.mathusallem.com

"