Adversara Stelei din turul 2

joi, 23 iulie 2009

Uite cine vine in Ghencea: Motherwell 8-1 Flamurtari! Ce zici de adversarul Stelei?

Steaua va da in turul 3 din Europa League de scotienii de la Motherwell. Ei au distrus-o pe Flamurtari cu 8-1 in retur, dupa ce au pierdut cu 1-0 in Albania.

Motherwell - Flamurtari 1-0 Murphy min 16
Motherwell - Flamurtari 2-0 Murphy min 19
Motherwell - Flamurtari 3-0 Slane min 25
Motherwell - Flamurtari 4-0 Forbes min 28 (pen)
Motherwell - Flamurtari 5-0 Murphy min 34
Motherwell - Flamurtari 6-0 Hutchinson min 38
Motherwell - Flamurtari 7-0 Forbes min 50
Motherwell - Flamurtari 7-1 Roshi min 65
Motherwell - Flamurtari 8-1 McHugh min 72



Europa Ligue ( 2008-2009 )

bancul zilei

Un cioban ardelean statea pe iarba, in apropierea unei fantani. Un om se duce la fantana cu intentia de a bea.
- Nu bea, omule, e otravita!
- Nem to dom.
- Apai bea, dar incet, ca-i rece.



Un ungur la magazin:
-Biscuiti este?
-Nu ,,este', ,,sunt'.
-Da rahat sunt?
-Da, esti!


I: Cum dai un ungur jos dintr-un copac?
R: Taindu-i streangul...

Ujpest - STEAUA 1-2 (FINAL). "Roş-albaştrii" avansează în Europa League

UJPEST - STEAUA 1-2 (în tur, 0-2)

Componenţa echipelor:

Ujpest: Balajcza - Vermes, Vasko, Lambulics, Dudics - Tisza, G. Sandor, Stokes, Pollak (N. Toth 67) - Rajczi, Kabat (Foxi 60). Antrenor: Willie McStay.

Steaua: Tătăruşanu - Golanski, Goian, E. Baciu, P. Marin - Szekely, Bicfalvi (Onicaş 46), Toja (A. Ionescu 83), Nicoliţă (Grzelak 65) - B. Stancu, R. Surdu. Antrenor: Cristiano Bergodi.


Cele mai importante momente ale meciului:

Min. 90+5 Meciul se încheie 2-1 pentru Steaua. Joia viitoare, formaţia din Ghencea va juca din nou în Europa League, dar în turul trei preliminar, pe teren propriu, cel mai probabil cu scoţienii de la Motherwell. Tot atunci va intra în competiţie şi FC Vaslui, care va evolua împotriva ciprioţilor de la Omonia Nicosia.

Min. 90 Steaua a mai avut câteva ocazii, însă tabela a rămas nemodificată.

Min. 82 1-2 Vasko Tamas (Ujpest)

La un corner de pe dreapta pentru gazde, Vasko s-a înălţat în careul Stelei şi a marcat cu capul, profitând şi de faptul că un coechipier al său l-a împiedicat pe Tătăruşanu să iasă pe centrare.

* În Scoţia, după 45 de minute Motherwell conduce cu 6-0 pe Flamurtari.

Min. 68 La fel ca după primul gol, ungurii reacţionează rapid, iar Tisza a expediat un şut puternic, căruia Tătăruşanu i s-a opus, însă, cu succes.

Min. 66 0-2 Rafal Grzelak (Steaua)

Polonezul Grzelak a dublat avantajul Stelei la prima atingere de balon, la doar câteva secunde după ce l-a înlocuit pe Nicoliţă. El a urmărit foarte bine balonul la o centrare de pe dreapta, a reluat cu capul spre poartă, Balajcza a respins, dar mingea a ricoşat tot în stelist, care se afla cu spatele şi apoi a intrat în poartă.

Min. 60 Ujpest a trecut pe lângă egalare prin Rajczi, care a reluat din cădere, fără preluare, însă Tătăruşanu a intervenit excelent.

Min. 58 0-1 Janos Szekely (Steaua).

Golul a venit ca urmare a unei acţiuni purtate în superioritate numerică de către "roş-albaştri". La fază au mai participat Bogdan Stancu şi Romeo Surdu, dar Szekely s-a aflat la capătul ei şi a împins mingea în plasă, din patru metri.

* În meciul care va stabili adversara Stelei sau a celor de la Ujpest, Motherwell - Flamurtari, care a început la 21.45, scorul este deja 4-0.

Min. 46 S-a reluat jocul la Budapesta. La Steaua a intrat în teren Onicaş, în locul lui Bicfalvi, iar Kabat a revenit pe teren la Ujpest şi va evolua cu un bandaj la cap.

În pauza meciului au avut loc o serie de incidente între suporterii maghiari şi cei români. Spectatorii unguri de la tribuna a II-a au aruncat cu torţe în mijlocul fanilor stelişti aflaţi într-una din peluzele stadionului Szusza Ferenc, iar românii au răspuns iritaţi rupând un gard de protecţie în încercarea de a ajunge la fanii gazdelor pentru a se răfui. La ieşirea de la vestiare, văzând incidentele din tribune, arbitrul Andrew Mariiner a decis să amâne startul reprizei secunde, iar jucătorii s-au întors la vestiare.

Pentru calmarea spiritelor, jandarmii au intervenit în forţăşi au făcut uz de gaze lacrimogene. De asemenea, suporterii maghiari de la tribuna a II-a au fost împinşi cât mai departe de zona steliştilor, între cele două grupuri fiind acum o zonă "tampon" de trei sectoare.

Min. 45+5 Pauză. După 45 de minute de joc destul de neconvingător, Steaua este la o repriză distanţă de turul trei preliminar, datorită victoriei cu 2-0 din meciul tur.

Min. 45+4 În acest moment se joacă 10 contra 10. Steaua a pierdut şi ea un jucător, pe Bicfalvi, accidentat la genunchiul stâng în urma unui duel în careul gazdelor cu un adversar. Bicfalvi va fi înlocuit după pauză.

Min. 42 Căpitanul celor de la Ujpest a părăsit terenul cu capul spart, după un duel aerian cu Dorin Goian. Ieşit pe margine pentru îngrijiri, Kabat a plecat direct la vestiare, fără a fi deocamdată înlocuit.

Min. 37 Scorul rămâne 0-0, după ce steliştii nu au reuşit să profite de două centrări bune în careu ale lui Nicoliţă.

Min. 32 Gazdele au cerut penalty la o pătrundere a lui Rajczi, însă de la margine s-a indicat fault în atac.

Min. 29 Situaţie dificilă pentru Tătăruşanu, la o centrare de pe dreapta a lui Tisza. Portarul stelist a reuşit însă să intervină şi să respingă chiar în faţa lui Kabat.

Min. 25 După prima jumătate a reprizei, Ujpest este superioară la capitolul posesie, cu un procentaj de 59 la sută.

Min. 21 Nicoliţă a încercat să deschidă scorul cu o lovitură de cap, după o centrare a lui Szekely, însă a ratat ţinta.

Min. 19 Ujpest este deocamdată mai îndrăzneaţă, iar Tisza a prins un şut sănătos de la 15 metri, respins, însă, de Tătăruşanu.

Min. 10 După un început destul de timid de ambele părţi, Steaua încearcă să rupă echilibrul de pe tabelă, dar Surdu, scăpat singur spre poarta lui Ujpest, s-a împiedicat în minge la marginea careului de 16 metri.

Min. 1 A început partida.

În tur, Steaua s-a impus acasă cu 2-0. Echipa care se va califica, va întâlni în turul trei preliminar câştigătoarea dublei manşe dintre albanezii de la Flamurtari şi scoţienii de la Motherwell.

Partida Ujpest - Steaua a fost precedată de tot felul de tensiuni şi mesaje ameninţătoare pe "ruta" Budapesta-Bucureşti şi retur, în special la nivelul suporterilor. Punctul culminant al tensiunilor a fost atins în noaptea de miercuri spre joi, când jucătorii steliştii au fost evacuaţi din camerele de hotel din cauza unei false alarme cu bombă. După ce în cursul zilei asupra disputării partidei au planat o serie de îndoieli, UEFA a decis ca jocul să înceapă, cum era prevăzut, la ora 20.45.

La partida de la Budapesta, UEFA a trimis special doi observatori în plus, pentru a monitoriza cele două galerii. Dacă şi acest meci va fi marcat de incidente, cum s-a întâmplat la partida tur, atât Steaua, cât şi Ujpest riscă un an de suspendare în cupele europene.

DJ Optick, despre Liberty Parade 2009

luni, 20 iulie 2009

1. Spune-ne ce-ti mai aduci aminte de la prima participare a ta la Liberty Parade

Una dintre cele mai puternice senzatii legate de Liberty Parade…si asta pentru ca era prima data cand puneam muzica pe un camion plin cu oameni si cu boxe asurzitoare… Am plecat din fata discotecii Maxx din Regie, lumea se aduna cu mic cu mare in caravana si la Unirii eru deja cateva sute bune in jurul camioanelor, moment in care a inceput sa ploua. Nu am sa uit niciodata cum a explodat lumea intr-o fericire nemaintalnita. Imi amintesc ca un participant la caravana mi-a aruncat camasa cu care era imbracat ca sa pot feri sculele de ploaie. Am mixat de sub camasa omului pana in Piata Victoriei unde ne-a intampinat cel mai frums curcubeu dublu vazut vreodata.

2. S-a schimbat atmosfera cu ceva de-a lungul anilor?

Asa cum si muzica se schimba de la o saptamana la alta, si oamenii se schimba in fiecare an. Evenimentul in sine s-a schimbat in fiecare an, din punctul meu de vedere, in bine, iar editia de anul trecut cred ca a fost cel mai bine realizata, incepand de la promovare, camioane, scena si prestatiile artistilor. Din punctul meu de vedere, privind totul de e scena, presiunea este mult mai mare si mai intensa, mult mai multa lume ca la primele editii si asta este cel mai bine.

3. A devenit publicul roman mai pretentios in materie de muzica electronica?

Da, si mi se pare normal, la cate evenimente a avut ocazia sa participe… cu siguranta si-a format o imagine legata de ce vrea sa auda si cum ar vrea sa fie organizat un eveniment. De asta trebuie sa fim foarte atenti in fiecare an la multe detalii care nu se vad, dar se simt.

4. Ai fost vreodata dezamagit de Liberty Parade?

Dezmagit nu, dar trist pentru ca in urma cu cateva editii, pe o ploaie torentiala, au cedat generatoarele din cauza unui scurt circuit. Sareau scantei in spatele scenei ca focul de artificii de ziua Londrei. Pentru siguranta tuturor, evenimentul a trebuit oprit in jur de ora 3.

5. Ce track recomanzi pentru a intra deja in atmosfera LP 2009?

Imnul Liberty Parade de anul acesta mi se pare cel mai potrivit pentru atmosfera de acolo…deci Vibers and Tara McDonald – Revolution.

Top 10 cele mai mari cladiri din Lume

duminică, 19 iulie 2009

Afla care sunt si unde sunt construite cele mai mari cladiri in lume:
taipei-101
Locul 1. Taipei 101 din Taipei, Taiwan
Cladirea Taipei 101, ridicata in 2004, are 101 etaje si o inaltime de 509 metri, fiind omologata ca cea mai inalta din lume. Tot Taipei mai detine un record si anume a celui mai rapid lift din lume, care poate sa atinga o viteza maxima de 1010 metri / minut la urcare si 600 metri / minut la coborare.

shanghai-world-financial-center
2. Shanghai World Financial Center
Shanghai World Financial Center are 492 metri si 101 de etaje.

turnurile-petronas-din-kuala-lumpur
3. Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaiezia
Turnurile Petronas au fost construite in 1998 si au o inaltime de 452 metri (88 etaje), fiind astazi cele mai inalte turnuri gemene din lume.

turnul-sears-din-chicago
4. Turnul Sears din Chicago
Turnul Sears are o inaltime de 442 metri si 108 de etaje si a fost construit in anul 1974.

jin-mao-din-shanghai
5. Turnul Jin Mao din Shanghai, China
Turnul Jin Mao a fost inaugurat in anul 1998 si are o inaltime de 421 metri si 88 de etaje. Este cel mai inalt punct de observatie din China.

centrul-financiar-international-nr2-din-hong-kong
6. Centrul Financiar International Nr. 2 din Hong Kong
A fost ridicat in anul 2003, si are o inaltime de 415 metri si 88 de etaje.

guangzhou_citic_plaza
7. Piata CITIC din Guangzhou, China
Inaugurata in 1997, cu o inaltime de 391 metri si 80 etaje, a fost, pana la terminarea turnului Jin Mao, cea mai inalta cladire din China.

piata-shun-hing-din-shenzhen
8. Piata Shun Hing din Shenzhen, China
Terminata in 1996, este considerata azi cea mai inalta cladire “de otel” din China, fiind a treia ca inaltime in tara sa.

empire_state_building
Locul 9. Empire State Building din New York
Empire State Building are o inaltime de 381 metri si 102 etaje. A fost construita in 1931, cu scopul declarat de a fi cea mai inalta cladire de pe Pamant. Turnurile Gemene, cu 417 si 415 metri, l au detronat apoi, pana la atacul terorist din 11 septembrie 2001. De atunci, Empire State este, din nou, cea mai inalta cladire din New York.

piata-centrala-din-hong-kong
10. Piata Centrala din Hong Kong
Construita in anul 1992, cladirea cu 78 de etaje ajunge pana la inaltimea de 374 metri. Atriumul piramidal, situat la ultimul etaj, este considerat cea mai inalta biserica din lume.

burj-dubai
Burj Dubai din Dubai (poza facuta in ianuarie 2009 – nu e facut in photoshop)
In curand, locul 1 va fi detronat de Burj Dubai din Dubai, a carui constructie se va definitiva anul acesta si va intra astfel in cartea recordurilor ca fiind cea mai mare cladire din lume. Va fi pe departe cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de peste 818 m, deci cu peste 200 m mai mult decat primul local actual.

Dar din pacate, nici americani nu stau cu mainile in san, iar lucrarile la cea mai mare cladire din lume au inceput deja. Locatia : New York , pe vechiul loc al TwinTowers. Se pare ca va avea in jur de 850m, dar ramane de vazut.

Dar, anul acesta clasamentul se va modifica serios astfel:
Pe locul 6 va fi Nanjing Greenland Financial Center din China cu o intaltime de 450metri.
Pe locul 8 va fi ocupat de Guangzhou International Finance Center din China cu 438 de metri.
In 2009, miliardarul Donald Trump, isi va vedea visul implinit, deoarece Trump International Hotel and Tower va poposi direct pe locul 10. Cladirea lui va avea 415 metri.

Daca mai aveti alte informatii pe care l-as fi omis, va rog adaugati-le in comments. De aseamenea daca am gresit cu ceva…. nu ezitati sa ma corectati.

Cele mai ciudate cladiri din Lume

De Gaudi si a sa "Sagrada Familia" am auzit cu totii, dar cu siguranta talentul sau si geniul in domeniul arhitecturii nu este singular. Multi au incercat sa depaseasca granitele acestei "arte" prin desavarsirea unor opere ce si-au pastrat functionalitatea de-a lungul vremii. Astfel de artisti trebuie cunoscuti si laudati, asa ca uitati-va si minunati-va!


"Cladirea Ripley", Statele Unite ale Americii
A fost numita astfel dupa fondatorul seriei de ziare "Ripley`s Believe it or not!" in care erau prezentate tot felul de lucruri bizare, dar adevarate. Cladirea a fost construita pentru a reflecta cutremurul devastator din 1812 care a masurat opt grade pe scara Richter.


"Casa care danseaza", Praga
Inaugurata in 1996 si construita in numai doi ani, casa a fost proiectata de arhitectul ceh, Vlado Milunic, si de cel canadian, Frank Gehry. Designul neconventional al acesteia a iscat multe controverse in randul publicului si al autoritatilor orasului. Cladirea a fost inspirata de dansul lui Fred Astaire cu Ginger Rogers si se numea initial "Fred si Ginger", ca tribut adus celor doi artisti.


"Casa... fara nume"
Casa inclinata la 135 de grade este mai putin cunoscuta si nu are un nume oficial. Singura informatie disponibila despre aceasta constructie bizara este ca a fost construita in Japonia si ca in prezent este locuita... de oameni.


"Cladirea Robot", Thailanda
Aici este sediul Bancii Asiei din Bangkok, Thailanda. Cladirea a fost proiectata la jumatatea anilor "80 de catre doctorul in arhitectura, Sumet Jumsai. Directorul bancii i-a solicitat acestuia sa construiasca o cladire cu un design modern care sa reflecte o noua era in care serviciul bancar computerizat va avea intaietate.


"Catedrala din Ronchamp", Franta
A fost construita de faimosul si controversatul arhitect elvetian Le Corbusier. Catedrala initiala a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar Le Corbusier a acceptat s-o reconstruiasca cu conditia libertatii de exprimare artistica. Dupa cum sugereaza si numele, catedrala poate fi gasita in Ronchamp, Franta.


"Casa Astra", Germania
Amplasata in Hamburg, cladirea era, de fapt, o fabrica de bere, a carei etaje puteau fi miscate in sus si jos de-a lungul centrului acesteia. Din pacate, aceasta minunata constructie a fost distrusa cand o companie de racoritoare a cumparat-o. Pe acel loc se afla astazi o parcaremare pentru angajatii corporatiei.


"Centrul Pompidou", Franta
A fost proiectat de arhitectii Renzo Piano, Richard Rogers si Sue Rogers. Amplasata in Paris, cladirea a fost numita dupa presedintele Frantei din acea vreme, George Pompidou. Constructia include o biblioteca, Muzeul National de Arta Moderna si Centrul pentru Muzica si Cercetare Acustica.


"Wonderworks", Statele Unite ale Americii
Este o cladire cu totul neobisnuita fiind... cu susul in jos. Este folosita ca parc de distractii in Florida si are peste 100 de jocuriinteractive.


"Casa Stramba", Polonia
A fost proiectata de Szotyscy Zaleski si construita in 2004 in zona rezidentiala din Sopot, langa un mare centru comercial. Fara indoiala aceasta cladire este cea mai fotografiata din intreaga tara.


"Hundertwasser", Austria
Numele caselor este dat chiar de arhitectul genial care le-a proiectat. Acesta a realizat mai multe cladiri rezidentiale, dar si comerciale, iar toate ii poarta numele. "Casa Hundertwasser" din Viena a fost construita initial ca adapost pentru cei fara locuinta. In prezent, cladirea are dublu rol: de muzeu si rezidential.

Cele 7 minuni ale Lumii Moderne

Au fost alese pe data de 07.07.2007 noile minuni ale lumii moderne. Conditia a fost sa fie construite inainte de anul 2000. Minunile alese, au fost construite cu ceva zeci de ani in urma.

Dar mai bine sa vedem cate ceva despre aceste minunate constructii pe care, orice om ar vrea sa le vada macar o data in viata.

Piramida de la Chichen Itza


Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta "locul de langa rai, unde salasluiau zeii".

In secolul al XIX-lea monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.

Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.

Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan - la mayasi sau Quetzalcoatl - la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.



Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este unul dintre obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemenea unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, cu peste 2.000 de ani in urma.

Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.

Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in vremea dinastiei Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.



Ruinele incase de la Machu Picchu


Ruinele orasului Machu Picchu, descoperite de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al Anzilor si coboara in padurile amazoniene.

In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri.

Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a aproximativ 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.

Fara indoiala, Machu Picchu repezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.




Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.

Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.

Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento ("Saptamana Monumentului") pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.



Coloseumul din Roma



Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti.

Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron al lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile.

Uriasul amfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte dintr-un parc construit de Nero in centrul Romei, care includea deasemenea Domus Aurea si statuia Colossus. Aceasta gigantica statuie a lui Nero, inspirata probabil de Colosul din Rodi, a dat numele actual al monumentului.

Pentru inceput, Coloseumul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.




Templul de la Taj Mahal



Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.

Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.

Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.

In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.



Obiectivul arheologic de la Petra


Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.

Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, site-ul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.

Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune.

te risti ?

gRl




ups



bancul zilei


I. Cat tin Unguroaicele cacatul in ele ?!
R. 9 luni.

Triunghiul Bermudelor

Triunghiul Bermudelor (în engleză "The Bermuda Triangle"), cunoscut şi sub numele de "Triunghiul Diavolului", este o zonă aproximativ triunghiulară ca formă, cu cele trei colţuri localizate de Insulele Bermude, Porto Rico şi Fort Lauderdale, Florida în Oceanul Atlantic. Suprafaţa cuprinsă este de circa 1.2 milioane km². Există unele speculaţii cum că în această regiune se întâmplă foarte des fenomene paranormale, cum ar fi: dispariţii ale unui număr mare de vase şi aparate de zbor, activităţi paranormale în care legile fizicii sunt violate[necesită citare], puse inclusiv pe seama fiinţelor extraterestre.[necesită citare]

În ciuda acestor idei populare, Paza de Coastă a Statelor Unite şi alte agenţii citează statistici care indică faptul că numărul incidentelor de vase şi avioane dispărute sau pierdute nu este mai mare decât în oricare altă zonă des circulată a lumii.

Multe din aşa-zisele mistere s-au dovedit a nu fi chiar atât de misterioase sau neobişnuite la o examinare mai amănunţită, conţinând erori şi fabricaţii care în multe cazuri au circulat şi recirculat timp de zeci de ani.

Triunghiul

Triunghiul cuprinde un coridor al Atlanticului de nord care se întinde de la Insulele din Caraibe de-a lungul coastei Nord-Americane până la statele California de Nord şi de Sud. Pentru a profita de vânturile prielnice, corăbiile în drum spre Europa (după descoperirea Americii) continuau spre nord până în dreptul Carolinelor, înainte de a se întoarce spre est pentru a trece Atlanticul. Acest obicei a continuat şi după inventarea motoarelor cu aburi şi cu ardere internă, ceea ce înseamnă că majoritatea traficului maritim din Atlanticul de nord traversa (şi încă traversează) zona Triunghiului.

Curentul Golfului, o zonă de condiţii meteo volatile, trece prin Triunghi în timp ce iese din Marea Caraibelor. Combinaţia de trafic maritim dens şi vreme nefavorabilă a dus inevitabil la rătăcirea şi pierderea fără urmă a vaselor în timpul furtunilor, mai ales înainte de dezvoltarea tehnologiilor de telecomunicaţie, radarului şi a comunicării prin satelit. Câte un vas se mai scufundă încă, dar rareori fără urmă.

Alte zone renumite pentru caracteristici neobişnuite sunt Marea Diavolului, din apropierea Japoniei şi Vortexul de la Marysburgh (denumit şi "Triunghiul Marilor lacuri"), în estul lacului Ontario.

Istoric

Primele citări şi originea denumirii

Cristofor Columb a menţionat animale ciudate văzute în zona triunghiului Bermudelor. El scrie că la un moment dat, el şi echipajul său au văzut "lumini ciudate dansând la orizont". În altă ocazie au observat ceea ce a fost probabil un meteor căzând.

Prima menţiune documentată a dispariţiilor din zonă a fost făcută în 1951 de către E.V.W. Jones într-un comentariu despre pierderi recente de vase, scris pentru agenţia de presă Associated Press. Articolul lui Jones se referea la zonă sub numele "Triunghiul Diavolului" şi sublinia "dispariţiile misterioase" a unui număr de vase, aparate de zbor şi mici ambarcaţiuni din regiune. Acest nume fost din nou pomenit în 1952 într-un articol din revista Fate (Soarta) de George X. Sand, care descria mai multe "dispariţii marine ciudate". În 1964, Vincent Geddis s-a referit la zonă ca "Mortalul triunghi al Bermudelor" ("The Deadly Bermuda Triangle") într-un articol din revista Argosy, după care numele "Triunghiul Bermudelor" a devenit cunoscut.Triunghiul Bermudelor

Triunghiul Bermudelor (cunoscut şi sub numele de Triunghiul Diavolului) este o zonă triunghiulară din Oceanul Atlantic mărginită la extremităţi de Miami, Bermuda şi Puerto Rico. Legenda spune că mulţi oameni, ambarcaţiuni şi avioane au dispărut în mod misterios în această zonă. Câţi au dispărut depinde însă de cine face localizarea şi numărarea. Dimensiunea triunghiului variază între 500 000 de mile pătrate până la de trei ori mai mult în funcţie de imaginaţia autorului. (Unii includ şi Insulele Azore, Golful Mexic şi Indiile de Vest în triunghi.) După unii misterul ar data din timpul lui Columb. Chiar şi aşa, estimările variază între 200 şi 1 000 de incidente în ultimii 500 de ani. Howard Rosenberg susţine că în 1973 Paza de Coastă SUA a răspuns la peste 8 000 de cereri de ajutor în zonă şi că peste 50 vase şi 20 avioane s-au scufundat în Triunghiul Bermudelor în ultimul secol.

Multe teorii au fost promulgate pentru a explica extraordinarul mister al dispariţiei acestor vase şi avioane. Extratereştrii malefici, cristale reziduale din Atlantida, oameni răi cu aparate antigravitaţionale sau alte tehnologii ciudate, vortexuri către o a patra dimensiune sunt ipotezele favorite ale scriitorilor de proză fantastică. Câmpuri magnetice ciudate şi flatulenţele oceanice (gaz metan provenit de pe fundul oceanului) sunt explicaţiile preferate de minţile mai tehnice. Condiţii meteorologice (furtuni, uragane, tzunami, cutremure, valuri mari, curenţi, etc.), nenoroc, piraţi, încărcături explozive, navigatori incompetenţi şi alte cauze umane şi naturale sunt explicaţiile date de investigatorii mai sceptici.

Există persoane sceptice care afirmă că faptele nu confirmă legenda, că nu există un mister ce necesită rezolvare şi nimic nu trebuie explicat. Numărul epavelor din zonă nu este extraordinar de mare dacă ţinem cont de dimensiunile acesteia, locaţia şi traficul din zonă. Multe dintre vasele şi avioanele care au fost identificate ca fiind dispărute în Triunghiul Bermudelor nu au fost acolo deloc. Investigaţiile nu au prezentat încă dovezi ştiinţifice ale existenţei unui fenomen neobişnuit implicat în dispariţii. Prin urmare orice explicaţie, inclusiv cele ştiinţifice cum ar fi cele bazate pe eliberarea de gaz metan de pe fundul oceanului, anomalii magnetice, etc. nu sunt necesare. Adevăratul mister este cum a devenit Triunghiul Bermudelor un mister.

Legenda modernă a Triunghiului Bermudelor a apărut curând după ce cinci avioane ale armatei au dispărut într-o misiune de antrenament în timpul unei furtuni puternice în 1945 (aceasta furtuna defapt nu a existat). Cea mai logică explicaţie pentru această dispariţie este aceea că compasul pilotului principal lt. Charles Taylor s-a defectat, defapt aceasta afirmatie nu este adevarată deoarece nu numai căpitanul Taylor avea compasul defectat ci şi copilotul său, iar atunci când turnul de control i-a contactat amandoi au declarat ca busolele "au luat-o razna din bun senin". Avioanele de antrenament erau echipate cu instrumente de navigare care să funcţioneze bine. Grupul a fost dezorientat şi pur şi simplu a rămas fără combustibil, nici acest lucru nu ar fi posibil deoarece toate navele aveau combustibil suficient pentru un zbor de 1000 de mile. Însă ceva s-a întâmplat însă acest fenomen nu trebuie neapărat clasat la capitolul "supranatural", dar poate sa fie clasat la capitolul misterelor nerezolvate. Însă, chiar dacă toate cele 5 avioane au fost defectate sau ar fi rămas fără combustibil, aceste 5 avioane erau toate de tip Avengers şi în cazul amerizărilor forţate, acestea erau capabile să plutească lin 90 de minute, iar echipajul era instruit să abandoneze avionul în 60 de secunde şi plutele de salvare erau la îndemână.Şi totodată avionul de salvare trimis pe urmele lor a dispărut şi el într-un mod la fel de neclar.

De-a lungul anilor au apărut zeci de articole, cărţi şi programe de televiziune promovând misterul Triunghiului Bermudelor. În urma studierii materialelor existente Larry Kushe a descoperit că puţini au realizat investigaţii asupra misterului, mulţi mulţumindu-se doar să transmită mai departe speculaţiile predecesorilor ca şi cum acestea ar fi fost adevăruri incontestabile. Nimeni nu a ajutat mai mult la crearea acestui mit decât Charles Berlitz care a scris un bestseller cu acest subiect în 1974. După examinarea unui raport oficial de peste 400 pagini al Comisiei de Investigaţii a Marinei referitor la dispariţia avioanelor din 1945 Kushe a descoperit că Comisia nu era uimită deloc de incident şi nu a menţionat presupusele transmisii radio citate de Berlitz în cartea sa. După spusele lui Kushe, ce nu a fost greşit interpretat de Berlitz a fost inventat. Kushe scrie: "Dacă Berlitz afirma că un vapor era de culoare roşie şansele ca acesta să fii fost de oricare altă culoare sunt aproape o certitudine." Berlitz însă nu a inventat numele, acesta i-a fost dat de Vincent Gaddis în "Mortalul Triunghi al Bermudelor" apărută în numărul din februarie 1964 al revistei Argosy care era dedicată ficţiunii.

Pe scurt, misterul Triunghiului Bermudelor a devenit un mister pe baza mass media, care a transmis fără a cerceta speculaţiile conform cărora ceva misterios se petrece în Oceanul Atlantic.

World Trade Center

Au fost atacurile de la World Trade Center o mare înscenare, o farsă dramatică prin care să se justifice un lung şi sângeros război din Orientul Mijlociu? Este Osama bin Laden răspunzator pentru tragedie sau e doar un ţap ispăşitor? De ce ambele clădiri s-au prăbuşit ca şi cum nu ar fi avut nicio susţinere, cu toate că erau proiectate să reziste la temperaturi de peste 1600 de grade Celsisus?



Articolul “World Trade Center-cronica unui dezastru anunţat” îi invită pe useri să descopere argumente incitante şi originale despre atentatele de la 11 septembrie 2001. Fie că a fost vorba de o conspiraţie, unde celemai importante personaje sunt figuri marcante din lumea musulmană sau personalităţi din lumea politică americană, fie că a fost vorba despre lupta pentru putere rămân încă multe semne de întrebare.

Scenariile despre tragedia Turnurilor Gemene au fost analizate din plin de posturile de radio şi televiziune din toată lumea. Pe Descoperă.ro le puteţi găsi însă numai pe cele mai picante. Faptul că Marvin Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush a fost acţionar al companiei care asigura securitatea clădirilor World Trade Center sau că întregul complex a fost asigurat pentru suma de 6 miliarde de dolari, doar cu 5 săptămâni înaintea atacurilor intră în această categorie.

Neil Armstrong

Neil Alden Armstrong (născut 5 august 1930) fost astronaut american, pilot de teste şi pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a călcat pe Lună. Primul său zbor spaţial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 în 1966. În aceasta misiune a executat prima conectare a doua nave spaţiale împreuna cu pilotul David Scott. Cea de a doua şi ultima misiune a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. În acest faimos "pas uriaş pentru omenire", Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii petrecand 2,5 ore in explorarea acesteia, in timp ce Michael Collins se afla in orbita Lunii.

Area 51 | Zona 51


Area 51, cunoscuta si sub numele de Groom Lake este o unitate militara secreta aflata la aproximativ 90 de mile nord de Las Vegas. Numarul se refera la dimensiunea in ari a zonei pe care se afla aceasta baza militara despre care guvernul nu vrea sa discute. Aceasta baza militara a fost aleasa ca locatie pentru testarea avioanelor spion U-2 in anul 1950, atat datorita zonei relativ izolate in care sa afla cat si proximitatii unui camp de aterizare perfect.

Groom Lake este locul in care se testeaza (inainte de a fi facute publice) avioanele construite din bani negrii. Baza militara si imprejurimile acesteia sunt cunoscute si pentru multitudinea de istorioare legate de ozn-uri si diverse teorii ale conspiratiei. In 1989, Bob Lazar pretindea chiar in direct pe un post de televiziune din Las Vegas ca a lucrat cu nave spatiale extraterestre undeva in sudul Area 51, langa lacul Papoose.

Din acea clipa, Area 51 a devenit un simbol cunoscut pentru treburile murdare pe care guvernul american incearca sa le ascunda. Invaluita in mister, Area 51 este una dintre cele mai secrete zone de pe pamant, atat de secrete incat nu este inscrisa pe nici o harta iar guvernul american a incercat intodeauna sa-i nege existenta. Area 51 este centrul povestilor cu OZN-uri. Nenumarati indivizi au declarat ca au observat diverse astfel de nave parsind baza pe timp de noapte. Acestea accelerau cu o viteza incredibila si isi schimbau directia intr-un mod in care nici un alt vehicul terestru nu o poate face. Altii cred ca armata foloseste baza militara pentru a captura si examina extraterestrii pentru a dezvolta noi tehnologii militare. Cativa martori mai mult sau mai putin credibili pretind ca au vazut cu ochii lor sau chiar ca au lucrat cu nave spatiale extratereste. Aceste afirmatii nu au putut fi niciodata verificate datorita faptului ca guvernul nu a premis nicicand intrarea presei in respective zona. Recent Bob Lazar a tinut o conferinta publica in care confirma existenta unei nave spatiale extraterestre in Area 51.

Intamplator Bob Lazar a lucrat o perioada in interiorul Area 51 intr-o echipa ce purta numele de cod S-4 ce avea ca responsabilitate copierea tehnilogiei pe care o cercetau pe o nava cu origine necunoscute. Din pacate Dl Lazar nu a fost nici un moment capabil sa ofere dovezi concludente care sa-i confirme povestea. Area 51 este supranumita si dreamland (taramul de vis) pe frecventa aviatiei. Aceasta a fost construita la inceputul anilor 1950 de CIA pentru testarea programului extra secret U-2. De atunci baza militara a gazduit programe secrete precum F-104, SR-71, F- 117A cu mult inainte ca aceste nave sa fie cunoscute publicului.

Mai nou in zona se fac cercetari asupra navei hipersonice Aurora. In Area 51 lucreaza atat personal militar cat si personal contractat din exterior. Acesti oameni din exterior provin de la firmele Lockheed Martin si EG&G. In mod curent acestia sunt preluati de la aeroportul McCarran cu un anume avion (737) care este pazit si depozitat intr-un hangar aparte . Aceste zboruri sunt inregistrate doar pe frecventa aviatica sub numele de cod JANET. Area 51 este protejata de semne de atentionare, pazite de oameni specializati, elicoptere si senzori terestrii.

Spatiul aerian de deasupra zonei este restrictionat atat pentru civili cat si pentru nave aeriene 24 de ore din 24. Garzi camuflate - denumite Cammo Dudes patruleaza in jeepuri de-a lungul granitelor zonei. Aceleasi granite sunt survolate timp de 24 de ore de elicoptere bine dotate cu armament. Indivizii care intamplator trec granite sunt arestati de catre Cammo Dudes si dati pe mana departamentului de politie din districtul Lincoln. Cei care incalca proprietatea sunt de obicei oameni de televiziu sau fotografi carora li se confisca materialele si care sunt arestati pana platesc o amenda de 600 de dolari.

Singurul loc de unde poti vedea Area 51 fara sa fi arestat este un varf de munte indepartat numit Tikaboo Peak.

www.mathusallem.com

"