Date care au marcat viaţa lui Michael Jackson

vineri, 26 iunie 2009

Cântăreţul Michael Jackson, care a murit joi la vârsta de 50 de ani, a avut o viaţă şi o carieră marcate de o multitudine de evenimente, care i-au adus titulatura de "regele popului", dar au făcut din el, în acelaşi timp, o figură controversată, cu o viaţă particulară presărată de scandaluri.



AFP prezintă marile date ce au definit viaţa lui Michael Jackson:
- 29 august 1958: se naşte la Gary, în statul Indiana, din nordul SUA
- 1962-1964: Joe Jackson, tatăl, împreună cu cei cinci băieţi ai săi - Jackie, Jermaine, Tito, Marlon şi Michael - lansează Jackson's Five.

- 1969: primul hit, la 11 ani, cu Jackson Five's -"I want you back". Contract cu Motown, celebra firmă din Detroit.

- 1970: se lansează în cariera solo, în paralel cu cea alături de Jackson Five's.

- 1979: scoate albumul "Off The Wall", produs de Quincy Jones, şi are 11 milioane de exemplare vândute.

- 1982: albumul "Thriller" se vinde în peste 41 de milioane de exemplare şi face din el una dintre cele mai mari vedete pop din anii '80.

- 1984: cântăreţul şi dansatorul se arde la faţă în timpul turnării unui clip publicitar pentru Pepsi.

- 1985: cumpără pentru 47,5 milioane de dolari societatea ATV Music Company care deţine drepturile pentru cântecele lui John Lennon şi Paul McCartney.

- 1987: albumul "Bad" se vinde în peste 20 de milioane de exemplare.

- 1988: publică autobiografia "Moonwalk".

- 1990: este văzut pentru prima dată purtând o mască chirurgicală în public.

- 1991: albumul "Dangerous", 21 de milioane de exemplare vândute.

- 1993: primul proces în care este acuzat că a sedus şi abuzat un băiat în vârstă de 13 ani. Are prima intervenţie televizată din ultimii 14 ani în care dezminte că doarme într-o cameră cu oxigen şi afirmă că depigmentarea pielii sale este cauzată de o boală, vitiligo, ce provoacă decolorări cutanate.

- 1994: se suspendă urmărirea penală pentru atentat la pudoare după un acord cu reclamanţii şi plata a peste 20 de milioane de dolari. Se căsătoreşte cu Lisa Marie Presley, fiica în vârstă de 26 de ani a regelui rock, Elvis.

- 1996: divorţează. Se căsătoreşte a doua oară cu Deborah Rowe, infirmiera în vârstă de 37 de ani a dermatologului său.

- 1997: soţia sa dă naştere primului lor fiu, Prince Michael Jr.

- 1998: se naşte fiica sa, Paris Michael Katherine.

- 1999: divorţează din nou. Michael Jackson obţine custodia copiilor.

- 2001: albumul "Invincible" se vinde în 2,1 milioane de exemplare.

- 2002: se naşte al treilea copil al său, Prince Michael II, cu o mamă surogat necunoscută. Michael îşi face copilul celebru ţinîndu-l în gol, sub ochii presei, de la înălţimea ferestrei unui hotel din Berlin. Creează astfel o aprinsă polemică.

- 2003: difuzarea, în februarie, a documentarului "Living with Michael Jackson" (Trăind cu Michael Jackson) în care starul declară că nu are nicio problemă în a dormi cu copiii săi. În film apare un băieţel în vârstă de 13 ani, care va intenta o acţiune în justiţie contra starului, povestind cum adesea a petrecut noaptea împreună cu fratele său în camera lui Michael.

La 18 noiembrie, după trei luni de anchetă, poliţia întreprinde o vastă percheziţie la Neverland, ranch-ul starului. La 20 noiembrie, Jackson se predă poliţiei şi este arestat. Petrece ceva mai mult de o oră în detenţie, apoi este eliberat pe cauţiune. La 18 decembrie este pus sub acuzare oficial pentru agresiune sexuală.

- 2004: la 16 ianuarie, Jackson pledează nevinovat în prima sa apariţie în faţa justiţiei, transformată într-un mare spectacol mediatic.

- 2005: procesul începe la 31 ianuarie. În iunie, este achitat.
Părăseşte California pentru a locui, între altele, în Bahrain, în Golf, apoi în Europa şi Las Vegas.

- 2006: la 16 noiembrie urmă pe scenă la Londra pentru prima oară după nouă ani cu ocazia World Music Awards. Pleacă în huiduielile mulţimii, după ce nu a putut cânta decât câteva versuri din "We Are The World"
- 2009: se reinstalează în California, în ianuarie.

La 5 martie anunţă la Londra o serie de concerte pentru luna iulie, în capitala Marii Britanii, confirmându-şi marea întoarcere pe scenă.

La 25 iunie, moartea sa, în urma unui stop cardiac, este anunţată de mass-media din SUA.

0 comentarii:

www.mathusallem.com

"